tisdag 14 augusti 2018

Öde och tomt ...

Lyssnade häromdagen på ett samhällsprogram som handlade om ett stadscentrum där affärslokalerna stod tomma och centrumgatorna blev allt mera öde. Politiker och stadens tjänstemän suckade och tyckte att det var bedrövligt. Man kunde inte fatta varför folk gjorde sina inköp och restaurangbesök på andra ställen.


Reportern tog fasta på detta och intervjuade några av stadens invånare. Man var rörande överens om att det blivit för krångligt och för dyrt att centrumhandla. Det var betydligt enklare att åka till köpcentrat med gratis parkering och näravstånd till butiker. Naturligtvis pekade man också på det bredare urvalet samt billigare priser fast det var underordnat.

Självklarheter och det var väl knappast någon nyhet och knappast något ovanligt. De flesta småstäder upplever denna problematik. 


Passerar då och då grannstäderna Uddevalla och Trollhättan och det är krångligt, svårt att hitta parkeringsplats och besvärligt/dyrt när avgifter ska betalas. Så besöken till centrumdelarna är ingen höjdare och därför drar man sig in i det sista för ett nedslag.


Tror generellt att det är en utmaning att skapa liv och kommers i centrumdelar. Det blir svårt att förena närhet och billiga p-platser när man vill ha stora p-inkomster samtidigt som man minimerar utrymmen för parkering. Förlorarna blir köpmän och småbutiker. Affärslokaler kommer att stå tomma och centrumgator blir öde i ännu större utsträckning.