måndag 6 maj 2019

OL-prylar ...

På de flesta orienteringstävlingarna finns det så gott som alltid en försäljare av prylar och tillbehör. Beundrar dessa affärsidkare. Visst tjänar de pengar på sin verksamhet men förutsättningarna de jobbar under är inte alltid de allra bästa. Det går säkert an när vädret är hyggligt typ solsken, blå himmel och torrt på marken. Men det måste vara vidrigt när vinden blåser på, när regnet strilar eller snön faller. 
De börjar sitt arbete tidigt innan alla vi tävlande anländer. Tält sätts upp, lådor plockas fram och prylar sorteras. Så börjar då försäljningen av både det ena och andra. Många av kunderna är omsorgsfulla. Frågorna är många och man funderar och tänker (länge) om en investering ska göras. Andra har synpunkter på slitaget på skorna man köpte för någon månad sedan. Åter andra vill pruta. Beundrar verkligen tålamodet hos försäljarna.

Dock är det en suverän service att regelbundet ha tillgång till initierade och kunniga sporthandlare. Utbudet brukar vara stort så oftast hittar man precis det som uppfyller de personliga kraven och önskemålen. 
Emellanåt slås man av hur mängden av orienteringsrelaterade prylar bara ökar och ökar. Oj, vilken skillnad i jämförelse med den egna tävlingsdebuten för dryga femtio år sedan. Prislapparna har också höjts undan för undan. Ska man ha det som kan rubriceras som top-of-the-line, och det vill orienterare ha, så kostar det!