måndag 13 maj 2019

Typ landskamp ...

Snart är tidpunkten inne för den årliga Unionsmatchen. På tävlingens hemsida står att läsa:

Unionsmatchen er en årlig vennskapelig orienteringskonkurranse for 13 – 16 åringer mellom de svenske distriktene Halland-Skåne, Göteborg, Bohuslän-Dal, Västergötland og de norske kretsene Buskerud, Østfold, Akershus og Oslo, Mjøs-O. Det konkurreres i klassene H/D 13-14 og H/D 15-16 år.



Vid helgens tävlingar i Borås uppsnappades ett samtal mellan västgötaungdomar. Man diskuterade uttagningar och vad som väntar vid årets evenemang som avgörs i Åmål. Någon undrade varför det kallas Unionsmatchen ... betyder inte det typ förening eller sammanslutning? Ingen kunde svara på frågan och absolut ingen gjorde någon form av historisk koppling.

Dammar man av historiekunskaperna eller söker på Wikipedia framgår att:

Svensk-norska unionen var en statsrättslig förening mellan kungarikena Sverige och Norge under perioden 1814–1905. 
Unionen uppstod ur Kielfreden den 14 januari 1814 och den följande konventionen i Moss och stadfästes genom en revision av den norska grundlagen den 4 november 1814 och genom riksakten 1815. Unionen var en kompromiss mellan å ena sidan de norska självständighetssträvandena, uttryckta genom Eidsvollförfattningen, och å andra sidan Sveriges anspråk på Norge som en ersättning för det förlorade Finland och det till Danmark avträdda Svenska Pommern.

Man funderar över hur/varför denna historiska epok satt sådana avtryck att en årlig Unionsmatch för ungdomar i orientering arrangeras. Vilka krafter och bevekelsegrunder finns/fanns med i bakgrunden när tävlingen instftades?

Nu tror jag inte att någon egentligen bryr sig. Det är ett jättebra tävlingstillfälle med ett kul upplägg, ett möte över landskaps- och landsgränserna mellan yngre tonåringar.