fredag 10 maj 2019

Tjejrace ...

Vårruset avgjordes i höstrusk. Dock gjorde regnet uppehåll när det var start 19.00 och omkring 3700 tjejer gav sig iväg. Huvuddelen var rejält påpälsade. Ett hundratal sprang fort, några mycket fort, men de flesta tog det lugnare och förflyttade sig i sakta gemak de fem kilometrarna genom Vänersborgs centrala delar och parkområden.


Upplägget var som vanligt med varuprover i mål, några nya proteindrycker att smaktesta och så en energigivande banan. Dessutom fanns utställare på plats med erbjudanden av olika lag. Merparten avslutade kvällen med gemensam picknick i det fuktiga gröngräset.
Många var funktionärerna som hjälpte till på olika sätt. Det krävs bemanning på, många olika ställen och med många olika uppgifter. Imponeras av arbetsinsatserna som görs av både yngre och äldre. Vårruset är en kul grej både för löpare/gångare som för funktionärer!

För den egna klubben är det en viktig inkomstkälla. Slantar som krävs för att hålla igång verksamheten. Dock finns det utmaningar att ta itu med och agera kring. Deltagarantalet, och det gäller alla Vårrusarrangemang runt om i landet, stagnerar. Trots extra stora satsningar på exempelvis marknadsföring genom olika sociala medier har detta inte genererat fler startande. Det krävs förmodligen ytterligare åtgärder och utvecklingsinsatser för att på sikt säkerställa höga deltagarsiffror.

Tror själv att man exempelvis kan utnyttja den uppbyggda arenan och alla faciliteter lite mer. Ser att man i framtiden innan det "riktiga" Vårruset genomför "Lilla Vårruset" för tjejer upp till och med 12 år. Samma grundupplägg fast med en kortare bana typ någon kilometer, "goodiebag" vid målgång och fikapåse. Detta är egentligen inget revolutionerande. Flertalet andra löparlopp har redan liknande upplägg.

Årets Vårrus kan läggas till handlingarna och fokus kan nu till fullo inriktas på det som är klubbens kärnaktivitet; orientering!