tisdag 21 april 2020

Inlandstur ...



För orienterare i "nöd" (= inga tävlingar) känns det bara så bra och skönt med alternativa utbud. Efter tips från kompisarna Robert och Ingrid drog vi åt sydost denna måndag. Vi passerade Vårgårda där vi gjorde ett snabbesök på kommunkontoret för att hämta Hitta ut-kartor. Målet var Yxnås narturreservat. På vägen dit planerades färd genom Tånga hed där jag tillbringat många veckor när jag gjorde lumpen och sedan repmånader. Detta triggade dock igång kräkreflexer när trista minnen framkallades och därför blev det en omväg. 





Yxnås är en idyllisk plats där gammaldags jordbruk bedrevs länge på de små och steniga tegarna. Miljön känns behaglig, lugn och stilla. I området fanns ett antal kontroller som besöktes. Vi mötte flertalet andra vandrare som sökte upp kontrollerna och noterade kodbokstaven i den speciella appen på sina mobiler. "Hitta ut" tillhör inte den aktivitet som nördiga tävlingsorienterare vanligtvis utnyttjar men hela konceptet är smart och passar så bra i dessa eländiga tider.




I vederbörlig ordning var det långt mellan borden på "utekaféet" och skaffning fick man själv  hålla sig med. Men fikat satt perfekt efter kontrolltagningen.


Sedan bar det iväg till Kvinnestad. Det är egentligen ett ställe som också utlöser obehagskänslor. Minns än idag hur en rödsprängd och överviktig överstelöjtnant frustande och spottande skrek: 514 Hogedal, jag hör stridsvagnsbuller från Kvinnestadshållet - agera! Kommer inte ihåg vad jag svarade eller gjorde. Sparkade förmodligen lite i gruset och kanske muttrade jag något om att larma kompanichefen. 


Idag handlade det dock om att besöka Kvinnestadsborg där det enligt historikerna lär ha funnits någon form av försvarsanläggning, en träborg, för många sekel sedan. Nu finns där bara några stora grushögar och klippblock kvar. Bland dessa lämningar fanns fyra kontroller som snabbt blev avbockade. Det var nära att det också blev årets första bad. Vattnet kändes skönt och någorlunda behagligt vid badplatsen på den sydvästra delen av borgområdet. Nästa gång en badplats passeras blir det förmodligen årspremiär!