tisdag 28 april 2020

Så kan det gå ...

Den pågående epidemin ställer till det i både stort som i smått. Igår hade jag ett facetime-samtal med en nära bekant. Han jobbar som rörmokare och berättade om ett omfattande arbete som han genomfört nu i dagarna.

I allt fler lägenheter och offentliga lokaler väljer fastighetsförvaltarna att sätta in så kallade energisnåla vattenblandare. Enligt studier minskar dessa varmvattenanvändningen med upp till 25%. Bra så, men sanningen är också den att det inte är helt okomplicerat att använda dessa vilket skapat mycket irritation och frustration. Man kan exempelvis inte tvätta händerna med varmt vatten eftersom man med ena handen då måste hålla upp samt flytta spaken till högsta läget för att komma åt det varma. Om man släpper spaken fjädrar den automatiskt tillbaka till vad man kallar ett "komfortläge". Alltså, blir det omöjligt att tvätta händerna om man nu inte är en fena eller en snitsare på enhandstvätt, hur nu det går till.
Har personligen stor kännedom och erfarenhet av detta då vi i samband med stamrenoveringen för ett halvår år sedan också fick nya blandare i kök, badrum och toaletter. Det är sedan dess inte bara en svordom eller förbannelse som har slunkit ut mellan läpparna.

Den goda tanken med energibesparande kranar har blivit den goda sakens fiende i dessa coronatider då bland annat mycket noggrann handtvätt med varmt vatten ständigt rekommenderas och påtalas från myndigheter för att minska smittorisken. 
Den regelbundna handtvätten är alldeles speciellt viktig inom vårdinstitutioner, på sjukhus och äldreboende. Dock har många av dessa över tid försetts med energisnåla blandare med konsekvensen att handtvätten har blivit minst sagt omständig om inte omöjlig. För att råda bot på detta inkallas nu rörmokare för att åtgärda problemet. Det är en ganska enkel åtgärd - när man vet hur! Dock blir det ett stort arbete när alla kranar på vårdinrättningar måste justeras.
Man undrar också så där i förbigående hur det har varit med kvalitén på nödvändig handtvätt innan coronaviruset kom. Hur många influensor, förkylningar och kräksjukor hade undvikits om vi inte hade haft dessa energisnåla vattenblandare?

Det är bra att samtala, man lär sig då oftast något nytt. Nu vet jag hur man gör för att kunna tvätta händerna ordentligt ...