lördag 4 april 2020

Lugnt pass ...

Idag blev det en lång tur för att plocka kontroller på grannklubbens Naturpass. Tempot var lågt och vi kollade in både ett och annat som man inte gör när det är tävling. Några snabbt bortflyende vildsvin spanades in och efter ett tag kom vi till det stora dagbrottet på östra sidan av Hunneberg. Här bröts diabas under 50-talet. Motståndet mot brottet var stort, då det skulle medföra ett stort ingrepp i bergets siluett. Trots detta gav regeringen tillstånd till att bryta diabasen som ballast, fyllnad i betong och vid väg- och järnvägsbyggen. Den krossade diabasen visade sig dock ha dåliga egenskaper så verksamheten gick med förlust och fick läggas ner efter några år. 
Idag hade vi en fantastisk utsikt från kanten av det gamla brottet. Dessutom passerade vi ett antal ekar av rejält format.

Terrängen uppe på berget är huvudsakligen flack men framkomligheten varierar. Bitvis är det riktigt uselt när man ska ta sig igenom vindfällen och pinniga områden. Älgstammen har starkt reducerats men med jämna mellanrum passeras jakttorn. Dock var det några år sedan kungen och hans sällskap avverkade älgar här. Så efter nästan tre timmar bar det hemåt igen och nu är alla de 50 kontrollerna besökta.