söndag 17 juli 2022

Rundtur på sadeln …



Allt jordiskt är förgängligt står det i den heliga skriften. Detta bekräftades under lördagen då det var vilodag från Tivedsorienteringarna. Vi valde att cykla en runda från Karlsborg till Forsvik, upp över Vaberget med sina gamla fästningsverk och sedan ner till Mölltorp för att så återkomma till Karlsborg. En trevlig runda på så där 35 kilometer fast mindre trevligt var den konstanta blåsten.




Första stoppet gjordes vid Forsvik och besöket på resterna av den gamla bruksmiljön. En intressant rundvandring kring det som idag återstår av den en gång så stolta industrianläggningen. 1977 gick brukets största kund, Eriksbergs skeppsvarv i Göteborg, i konkurs och bruket las ned.




Vi fick "möta" en yrkesman som varit anställd på bruket under 65 år av de 83 han levde - vilken trogen medarbetare!




Så fortsatte färden upp till Vabergets fästning som ligger på berget Vaberget fem kilometer väster om Karlsborgs fästning. På grund av utvecklingen inom det artilleritekniska området som uppstod under slutet av 1800-talet blev detta ett hot mot Karlsborgs fästning. Om fienden lyckats besätta Vaberget skulle det bli möjligt att skjuta sig in i fästningen. För att förhindra detta byggde man Vabergets fästning. Arbetet påbörjades 1889 och avslutades 1904. 1927 las fortet ner och användes sedan som förråd för bland annat vapen och ammunition.


Lång uppförsbacke innebär lång nerförsbacke och det gick snabbt när vi rullade in till Mölltorp. Där blev det matpaus på en pizzeria vid den gamla järnvägsstationen. Sedan några år tillbaka har spåren tagits bort och elledningarna klippts av. Drar mig till minnes från åren i Tibro att det var ett-jävla-liv från lokalbefolkningen när nedläggningstankar växte fram.




Vi stannade till vid en gul tegelbyggnad som för snart tre decennier sedan utgjorde banklokal. Gunilla var chef för Föreningssparbanken i Tibro och i Mölltorp fanns ett lokalkontor. Det bar sig inte ekonomiskt och hon initierade en stängning/nedläggning. Lokalbefolkningen reagerade med avsky och bestörtning och det blev milt sagt ett-jävla-liv!

Numera fungerar byggnaden som bostadshus.




När aftonen så randades återstod bara en grej på dagens att-göra-lista; bad i hav eller sjö. Det blev ett dopp i Vätterns böljor från stenbryggan strax utanför fästningsmuren i Karlsborg.


Sammanfattningsvis under denna "vilodag", sittandes på cykelsadeln, besannades alltså vid fyra tillfällen att allt jordiskt tycks vara förgängligt!