lördag 16 juli 2022

Wow-upplevelse …

Tuff, härlig tivedsterräng. Höjdpartier som avgränsas med rejält långa och höga stup. Tivedsterrängen i Granvik innehåller höga stup. Chansa inte!! Uppe på höjdpartierna finns flacka detaljrika partier med hjälpkurvehöjder, punkthöjder, hällar med vitmossa, smala fina sänkor och små stup. Kuperingen är på sina ställen kraftig men flack uppe på höjderna. Tall dominerar terrängen och sikten är för det mesta mycket god. Området lämpar sig utmärkt för medeldistans där intensiv orientering och även vägvalsproblem utlovas.


Ja, så stod det i beskrivningen av tävlingen "Tividsmedeln". Efter att ha genomfört loppet  kan man bara konstatera att de beskrivna förutsättningarna stämde på pricken. 

Det var sanslöst häftig vildmarksterräng och en samlingsplats som var så skön/vacker/underbar. Den var belägen vid sjön Sågdammen i Granvik nordost om Karlsborg. Efter loppet var det bara så skönt med ett kvällsbad. 




Arrangörerna, OK Tiveden, fixade verkligen till ett toppenarrangemang. Då parkeringsutrymmen var begränsade var starttiderna utspridda under många timmar från 12.00 till 19.00. Fri start gällde och det fungerade förträffligt ... måtte metoden bli standard på alla tävlingar. Då kan "early birds" starta i ottan och vi andra när det passar längre fram på dagen.


En annan innovation man bjöd på var möjligheten för alla 70-plussare att få en karta i skala 1:5000-del istället för den sedvanliga 1:7500. Detta beroende på att kartan var så detaljrik och då svårtolkad för de som har nedsatt syn. Så bra och så anpassat!


Imorgon väntar ytterligare en tävling i Tivedsterrängen med Ösjönäs som utgångspunkten. Det som väntar beskrivs på följande sätt:


Härlig tivedsterräng. Partier med detaljerade snabblöpta hällar omgivna av mindre mossar där blåbärsriset frasar kring benen. Kuperingen varierar från flack till rejäl med härliga sänkor, små branter och hisnande stup som är tiotals meter höga. Tall dominerar. Den bitvis snabblöpta terrängen blandas med områden som är tunglöpta. Sikten är mycket god. Området lämpar sig utmärkt för medeldistans där intensiv orientering och även vägvalsproblem utlovas. Kartan gränsar till Tivedens Nationalpark.