fredag 8 juli 2022

Vidrigt djur …



Fästingarna verkar vara riktigt många i skog och mark detta år. Efter så gott som varenda skogsorientering kan man få span på en eller flera av dessa kryp som söker sig fram på kroppen eller hunnit nagla sig fast. Vissa personer tycks också falla fästingarna mer i smaken än andra, man kan undra vad det beror på? Det påstås att fästingar vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan de biter sig fast vilket gör dem riktigt bedrägliga.


Svärdotter Emelie är en av dem som charmar dessa små varelser extra mycket. Hon brukar kunna plocka inte bara en utan flera efter målpassering. Sporttejp brukar då vara en bra "uppfångare" innan de fått fäste. Självfallet finns numera också fästingborttagare alltid med i sportbagen. Så viktigt det är att regelbundet göra en kroppskoll och inte minst ta TBE-sprutor i förebyggande syfte.


Experterna hävdar att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar men samtidigt kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder. Man konstaterar också att de trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser och då gärna lövskog med tät undervegetation.

Utbudet av sprayer, mer eller mindre effektiva, som stöter bort både mygg och fästingar blir allt större. Så nu lär det bli ytterligare en pryl som ska bockas av på packa-med-sig-listan.