onsdag 29 mars 2023

Det bidde inget …

Lokaltidningen berättar denna onsdag om företaget NEVS: 23 anställda blir kvar på Nevs efter det stora varslet. National Electric Vehicle Sweden AB, förkortat Nevs är en svensk utvecklare av elfordon. Nevs förvärvade huvuddelen av tillgångarna i före detta Saab Automobiles konkursbo 2012.

Då företaget har sitt säte bara någon mil hemifrån har vi på nära håll kunna följa NEVS det senaste decenniet. Vi har många gånger funderat över vad som händer innanför väggarna. Initialt proklamerades om att fabriken skulle spotta ur sig elbilar. Det lät intressant och spännande men så har åren fortskridit och ännu har vi inte sett något fordon på den stora uppställningsplatsen. Vad pysslar man med egentligen? ... har varit en stående fråga. En fråga som det har varit svårt att få svar på.


Under sommaren 2021 kom signaler om att ägaren Evergrande hade stora ekonomiska problem, vilket ledde till att Nevs varslade 300 av sina medarbetare. I slutet av januari i år kom uppgifter om att Evergrande hade sålt Nevs. Vem köparen var framgick dock aldrig. En knapp månad senare meddelades att VD fått sparken och ersatts av tidigare HR-chefen. Tre dagar senare meddelades att den tänkta försäljningen gått i stöpet och att Nevs gått in i ett ”viloläge” för att undvika konkurs. I samband med detta varslades nästan hela den kvarvarande personalstyrkan om 340 anställda. Idag kom så beskedet att bara 23 blir kvar med uppgift att bland annat "städa ut det sista".




Utvecklingen och vad som hänt genom åren påminner om den svenska folksagan "Mäster Skräddare". Den handlar om en man som går till en skräddare med en bit tyg, för att få en rock sydd. Skräddaren berättar att den blir färdig på lördag. På lördagen återkommer mannen. Skräddaren säger att "det bidde ingen rock. Det bidde ett par byxor." Han säger att de blir färdiga på lördag. De kommande lördagarna upprepas samma scen; skräddaren berättar att det kommer bli ett allt mindre plagg: en väst, en vante, en tumme och till slut ingenting.


Den där undrande, funderande och grubblande känsla man haft varje gång fabriksbyggnaden passerats de senaste åren var alltså befogad och berättigad; det bidde ingenting! Varför ... vad var det som hände ... och vad händer nu med de gigantiska utrymmena?