torsdag 2 mars 2023

Prestationsmärken …

Hittade av en händelse en kartong med massor av pins som samlats ihop och sparats under många år. Minnen triggades igång. Kommer ihåg att Orienteringsförbundets tävlingsmärke betraktades som en viktig "viktighet". Vid klubbens årsmöte var det alltid en högtidlig utdelning av olika valörer beroende på vad man kvalificerat sig för.




Tävlingsmärket var ett prestationsmärke och fanns i de sju valörerna brons, silver, guld samt elit i fyra grader. Elit IV var numrerad med ett unikt löpnummer. Följande kriterier gäller:


- Bronsmärke tilldelas den som uppfyllt kriterier enligt nedanstående tabell.

- Silvermärke tilldelas den som tidigare uppfyllt kriterier för och löst ut bronsmärket och som uppfyllt kriterier enligt märkestabellen.

- Guldmärke tilldelas den som tidigare uppfyllt kriterier för och löst ut silvermärket och som uppfyllt fordringarna enligt märkestabellen eller som uppfyllt fordringarna för silvermärket ytterligare tre år.

- Elitmärke I tilldelas den som tidigare uppfyllt kriterier för och löst ut guldmärket och som uppfyllt kriterierna för guldmärket ytterligare tre år.

- Elitmärke II tilldelas den som tidigare uppfyllt kriterier för och löst ut elitmärke I och som uppfyllt kriterierna för guldmärket ytterligare tre år.

- Elitmärke III tilldelas den som tidigare uppfyllt kriterier för och löst ut elitmärke II och som uppfyllt kriterierna för guldmärket ytterligare tre år.

- Elitmärke IV tilldelas den som tidigare uppfyllt kriterier för och löst ut elitmärke III och som uppfyllt kriterierna för guldmärket ytterligare 13 år.




Placering inom en tid, baserad på segrartiden i respektive klass och ökad med ovan angivna procenttal, berättigar till angiven valör. Vid uträkning av segrartid och ”procenttid” höjs överskjutande sekunder till närmast hela minut.

För att kvalificera sig för alla sju märken handlar det om att kämpa på under minst 25 år.


Hittade alla mina tävlingsmärken bland alla andra. De var något matta i glansen och det var knappt det gick att urskilja det unika numret på baksidan av Elitmärke IV. Det var # 1145. Alltså var det 1144 kämpar som innan mig hade uppfyllt kriterierna.


Vad jag förstår betraktas inte längre tävlingsmärket som något viktigt. Är det någon i yngre generationer som samlar och löser ut respektive märken ... tror knappast det.

Bland alla idrottsförbund verkar det bara vara simförbundet och ridsportförbundet som levandehåller prestationsmärken. 

Men ... en titt på Orienteringsförbundets hemsida visar att märkesverksamheten fortfarande existerar!