måndag 20 mars 2023

Utdraget …

Ytterligare en fin och kul orientering igår vid Tuve på Hisingen. Fina förutsättningar med 8-9 graders värme, vindstilla och inget västkustregn. Dock var samlingsplatsen ännu lerigare än under lördagen och gångvägen från och till parkeringen densamma. Många löste detta genom att parkera på alla möjliga platser för att komma närmare målområdet.




Dagens snackis var det extremt långt utdragna startfältet, nästan tre timmar för omkring 700 startande. Det innebar mycket väntan och åter väntan. Väntan på familje- och klubbkamrater som fått sen start när man själv kanske startat i början. 

Irritation uppstår bland annat hos barnfamiljer då de yngsta generationerna inte har lust och tålamod att vänta, vänta och åter vänta på att mamma eller pappa ska komma i  mål. Nu löser en del detta med att ta sig till tävlingen med två fordon. Det låter ju smart och anpassat men det ligger knappast i linje med allt vad "miljötänk" heter.


När vi traskade tillbaka till parkeringsområdet konstaterade Gunilla: det är en himla tur att vi inte har nybörjare och barnfamiljer med på den här typen av tävlingar, de skulle bli avskräckta direkt!


Problematiken med utdragna starttider kan enkelt lösas genom att tillämpa så kallad "fri minutstart" för exempelvis alla klasser över 35 år. Startproceduren kan tillämpas på olika sätt antingen att man som tävlande kan välja att starta när som helst eller att man vid anmälningstillfället också väljer en startgrupp. Dessa metoder utnyttjades med mycket lyckat utfall under pandemiåren.


Det allra enklaste är naturligtvis att inte dra ut på startfältet. För den absoluta merparten av tävlingarna klarar man arrangemanget med 60-75 minuter emellanåt ännu kortare. Detta utan att behöva göra det minsta avkall på allt vad rättvisa heter och sportsliga förhållanden. 

Svårigheten att göra detta och komma  till skott beror förmodligen på traditioner; så här har vi alltid gjort! 

Dessutom finns nog en rejäl portion farhågor med i tankarna typ att saker kan spåra ur. 

Med ålderns rätt kan jag dock krasst konstatera att farhågor ofta är betydligt större och mera omfattande än de verkliga farorna!