torsdag 16 mars 2023

Simhallskritik …

Omklädningsrum brukar vara en bra plats för att bli uppdaterad om vad som är på gång och hur detta uppfattas av "vanliga" människor. Lyssnar därför uppmärksamt och nyfiket när jag pustar ut efter ett gympass eller 30-40 bassänglängder. Nu handlar det huvudsakligen om "vittnesmål" från äldre generationer men ändå.


På tapeten den senaste veckan har varit Vänersborg kommuns tankar att bygga ett nytt badhus. Motiven anses bland annat vara ökad trängsel och att simklubben behöver fullängdsbanor för sin verksamhet.

Hua ... tänkte jag när jag hörde detta. Senast det begav sig med nybyggnation av en större idrottsanläggning resulterade det i världens dyraste inomhushall för bandy. Det kostade för drygt två decennier sedan och kostar herostratiska summor än idag. 

Alltså gäller det att vara extra uppmärksam och vaksam när tjänstemän och politiker börja visionera och planera. Förstår att det är betydligt roligare att i jobbvardagen önskedrömma och fantisera om nya anläggningar än att behöva fundera över dagligt underhåll och drift av befintliga anläggningar. Det är liksom inte lika roligt att jobba med frågor som handlar om uppfräschning av omklädningsrum, byta duschmunstycken eller täta läckande tak.



Nu har jag inget emot simanläggningar, utnyttjar själv Vattenpalatset så gott som varje vecka under vinterhalvåret. Standarden är helt OK även om anläggningen har några år på nacken. 

Om besöksantalet ökar ser jag att anläggningen kan vara öppen fler timmar varje vecka. Nu stänger man tidigt, 19.00 på vardagar och 15.30 under helger.

Det är heller ingen brist på simhallar i närområdet. En dryg mil söderut finns Älvshögsborg, en toppenfin och nyligen uppfräschad badanläggning i Trollhättan. 

Tre mil västerut, i Uddevalla, invigs om några månader en gigantisk anläggning. Vid Rimnersområdet byggs Uddevallas nya simhall. Den blir 5400 m² stor och innehåller bland annat en 50-meters bassäng med 10 banor, bassäng för simundervisning, SM-standard för 25-meterstävlingar, barnbassäng samt hoppbassäng integrerad i 50-metersbassängen.


I skenet av detta förstår jag helt att några äldre tyckare (inklusive mig själv) är skeptiska och vädrar sina farhågor i omklädningsrummen. En kanske något elak röst hävdade att ambitionen att bygga en ny simhall egentligen handlade om mindervärdeskomplex. Vänersborgs kommun vill inte vara en "underdog" i jämförelse med grannkommunerna.