tisdag 30 januari 2024

Lyckat koncept …



Skohyllan vid ingången till gymmet är välfyllt dessa dagar. Många är de som tänjer, böjer och sträcker på leder och senor. Det brukar vara så här i början på året. Det trista vädret lockar inte alla till utevistelse, nyårslöften har ännu livskraft och en och annan betar av månadskortet man fick i julklapp. Nu slinker man inte in spontant på någon gruppträning utan det gäller att boka in en plats nästan en vecka före men … trycket brukar lätta om någon månad.


Utbudet på Friskisgymmet i Vänersborg är stort. Många är de gemensamma träningspassen, lokalerna bjuder på rikligt med redskap och förutom inomhusaktiviteter finns också jogging- och löppass för olika kategorier och ambitionsnivåer. Det sägs att gymmet numera har över 3000 medlemmar, det är mycket för en tätort med omkring 40000 invånare.

Noterar att många bär på träningskläder från ortens idrottsföreningar. Uppenbarligen väljer flertalet att hänga på exempelvis löppass med "Friskis" och man funderar på om dessa ratar den egna klubbens aktiviteter. Min känsla är att det är så. Man är inte längre sin moderklubb "trogen" på samma sätt som för några decennier sedan.


Det sägs att svenskarna generellt sett blir mer och mer försoffade men det intrycket får man inte efter ett besök på gymmet vid Vänerkanten. Åldersspridningen är stor, flera generationer är på plats. Den fysiska statusen varierar och jag tror inte att någon känner sig udda eller omaka på något sätt. Friskis har verkligen lyckats med sitt koncept:


Friskis&Svettis finns för att ge alla som vill möjlighet att hitta sin egen lust till rörelse. Vi vet att om träning ska bli av måste den vara kul. Och vi vet att rörelseglädje är personlig. Därför är vår träning på många olika sätt. Men oavsett vad du väljer är vår träning en upplevelse för både kroppen och sinnena. Vi är snarare i upplevelsebranschen än i hälsobranschen.


Friskis&Svettis ser träning som en naturlig del av livet. Alla människor behöver rörelse för att må bra. Därför är vår träning en frizon från prestationskrav och skeva ideal. Hos oss får du vara precis den du är.