lördag 20 januari 2024

När blir det barmark …

40 graders skillnad mellan värmen vi lämnade på Madeira till kylan vi mötte på Arlanda ... brrrr! 
Vi flög reguljärt och i väntan på flyget och i flyget fanns tid att reflektera över veckorna söderut.



Orienteringsmässigt avverkades tre tävlingsdagar. Vi bjöds på toppenarrangemang om man nu bortser från terrängen avslutningsdagen. Är så imponerad av uppläggen och proffsigheten hos alla funktionärer. Detta trots en del utmaningar. 

Den andra etappen fick flyttas från ett bergsområde till ett alternativ närmare havsnivån. Arrangörerna gjorde en snabb omställning och detta med bravur. Dock berättade en av funktionärerna att man redan från början planerade för två olika tävlingsområden. Allt var klappat och klart för att välja plan A eller plan B beroende på väderförhållanden som uppenbarligen växlar och det snabbt.

Lite tuffare var det på den inledande nattetappen. Starten fick förskjutas med en halvtimme. Enligt uppgift hann flertalet inte komma i tid till arenan på grund av trafikproblem etc. Mess och mejl med vädjanden om ändrad starttid strömmade in. Detta hörsammades genom en senareläggning men stressade arrangörerna lite extra. Startklockor behövde ställas om och alla deltagare behövde informeras. Men det funkade.

På den andra etappen gällde minibusstransport till starten enligt ett detaljerat schemat. Det fungerade så länge det inte var några trafikproblem i den lilla bergsbyn ... men så strulade det sig ... flertalet hann inte till sin starttid och fick möjligheten att starta senare ... men informationen om
startstämpling fallerade ... följden blev att ett antal fick för lång tid och diskussioner med sekretariat blev långdragna .... pust! Gunilla och jag upplevde dock aldrig problemet men det var svettigt värre för arrangörerna.

Problemen som uppstod hade mycket enkelt kunnat undvikas både på fredagskvällen och lördagstävlingen. Åtgärden stavas: fri-minutstart-med-startstämpling!
För mig är det en fullständig gåta varför detta inte tillämpas dels hemma i Sverige men också utomlands eller är det som det klassiska tyska uttrycket i fri översättning: varför göra något enkelt, när man kan göra det så härligt komplicerat?

Snö, snö, snö massor utav snö har mött oss ... man undrar lite så där i förbigående: när blir det ett löp i barmark nästa gång?