måndag 8 januari 2024

Söderut …

Igår var det orienteringspremiär för året. Vi tillsammans med ett 60-tal andra trotsade 10-12 minusgrader och snötäcket. Det handlade om första omgången av närområdets "Vinterrace". Banorna var lagda i en blandning av kuperad skog och "gatlopp" i villa- och industrikvarter i Herrestad norr om Uddevalla. 




Kommande två veckor trotsar vi snö, is och kyla. Idag drar vi via Stockholm till Atlantön Madeira. Där väntar tre tävlingar med över 400 deltagare från 20 nationer. 

Men i planerna finns också bergs- och levadavandringar. En levada är en bevattningskanal eller akvedukt som endast finns på ön. De brukar sträcka sig längs med bergssluttningar och dessa byggdes en gång i tiden för att leda vatten till jordbruksområden. Den senaste byggdes på 1940-talet. Madeira är mycket bergigt, och byggandet av levadorna var ofta svårt. Många levador är inhuggna i sidorna av bergen och många tunnlar är grävda.


Vi har varit på ön vid två tillfällen tidigare. Det gav mersmak. Skönt väder med oftast 20-22 grader, spännande natur och mysig atmosfär. Orienteringssporten är etablerad på ön sedan flera år tillbaka och arrangemangen brukar vara av toppklass.

Vi brukar inte ofta återvända till tidigare besökta platser och länder men Madeira har blivit en favorit. Vi ska också bo på samma hotell som vid de två tidigare resorna och det är väldigt ovanligt för att vara oss. Men läget är perfekt med havet som närmsta granne och god standard. Det ska bli kul (och skönt vädermässigt) att återvända!