söndag 10 mars 2024

Blöt passage …

En superhärlig orientering under gårdagen i Skedalaskogen. Fin terräng, kul banor och strålande solsken. Härligt, härligt trots att det var kylslagna vindar. Det var inte bara vi och de två barnfamiljerna som trivdes utan också de 1500 andra deltagarna.



Eftersnacket bland flertalet handlade om en bansträckning som var snarlik för ett antal klasser. Kolla in kartklippet nedan. 



Två huvudvägval fanns antingen "rakt på" eller en längre högersväng huvudsakligen på stigstråk. Kartan visar att "rakt-på" går över en passerbar bäck ... men så var det inte. Den var kraftigt översvämmad, bred och dessutom djup. Vittnesmålen var flera om vatten upp till midjan och någon hävdade också att simtag behövdes. Det var en synnerligen kylslagen upplevelse som jag, yngsta sonen, äldsta barnbarnet och flera andra fick vara med om. Det gick väl an men samtidigt tog det tid, drygt någon minut långsammare än högervägvalet. Men så är det emellanåt och eftersnacket ebbade ut ... trodde jag. 
Under sen eftermiddag kom reaktioner via mobilen och frågor från bekanta hur jag upplevde sträckan. Inspelen kan sammanfattas med dessa strofer med inspiration från låten "Älgarna demonstrerar":

Gubbarna demonstrerar, gubbarna har fått nog ...
det ska vara ordning och reda i en orienterarskog!

Min egen reflektion: bra banläggningsteoretiskt ... löpare ska lockas till att ta det lätta men längre högervägvalet istället för det orienteringstekniskt mer krävande men något kortare/snabbare "rakt på". Men ... detta under förutsättning att en normal passage över vattendraget är möjlig. 
Nu var det inte så och förmodligen hade banläggaren aldrig kollat hur terrängen/passagen verkligen såg ut. Ett ganska vanligt misstag idag då flera banläggare inte ägnar särskilt mycket tid åt koll/vistelse i terrängen. Det är så mycket lättare, tidsbesparande och kanske bekvämare att bara sitta framför datorn och fastställa bra stråk i stugvärmen!

Hur skulle man ha agerat frågade barnbarnet? Ja, antingen hade man gjort detsamma som på andra ställen i terrängen och fixat till en bro/övergång eller så information vid starten om att vattendraget var översvämmat och mycket svårpasserbart.

Vem har sagt att inte orientering engagerar ... intresserar ... vecklar in ... skapar känslor ... fängslar ...