tisdag 5 mars 2024

Många pass …

Idag ledde spinninginstruktören E. sitt 500:de pass. Hon gjorde sitt första för drygt tio år sedan och har sedan ihärdigt och regelbundet peppat, hetsat och uppmuntrat många spinnare genom åren.

Vi hade planerat att denna kväll springa Nattcupen för klubbarna i närområdet men av någon anledning blev det inställt. Dock fick vi oss ett rejält svettdrivande och kul träningspass på omkring en timma.




Har gjort några iakttagelser efter att ha spinnat ett antal år. Fördelningen mellan deltagande män och kvinnor har förändrats. Nu är det betydligt fler kvinnor/tjejer som deltar i motsats till för några år sedan. Flera av dessa är yngre än 30 år. Dock är det väldigt sällan man ser yngre killar på cyklarna. Man kan undra varför. Det kan knappast handla om att det inte är tillräckligt jobbigt och slitsamt (eller så är det så). Man bestämmer och avgör själv belastningen och även tempot.  Uppenbarligen väljer ynglingar och yngre män någon annan form av konditionsträning.


Pulsklockan är alltid påslagen och den är en bra värdemätare på hur mycket man tar i. Ibland kan det vara svårt att avgöra ansträningsnivån så pulsmätaren är ett viktigt hjälpmedel. Kvällens pass var av distanskaraktär med en successiv pulshöjning. En kul form även om jag föredrar intervallpassen och emellanåt tabataupplägget; man tränar då intervaller med 20 sekunders spinning och vila 10 sekunder mellan intervallerna. Det som är typiskt för tabata är att intensiteten i intervallerna måste ligga mycket nära den maximala prestationsförmågan.


När nu orienteringssäsongen kommit igång lär det bli färre spinningpass men något totalt uppehåll blir det knappast. Efter många år har man nu lärt sig vikten av alternativ träning/motion!