fredag 14 juni 2024

Gilla läget …

Tisdagskvällen blev sen. Fokus var inriktat på EM-friidrotten och stavhopparen Duplantis ... OK att han skulle fixa guldmedaljen men framförallt spännande att följa världsrekordjakten. Det blev inte så men häftigt att följa.

Idag börjar EM i fotboll ... trist utan Sverige men istället får tummarna hållas på Italien. Har alltid gillat och hejat på Italien. Nu lär det inte bli någon topplacering ... men man vet aldrig.


Så om knappt två månader är det sommar-OS. Kul, kul och det lär bli många timmars TV-koll.




Läste förresten en krönika av Cecilia Giertta på sajten "Idrottens affärer". Hon reflekterar över SOK:s (Sveriges Olympiska kommitté) kartläggning av elitidrottares ekonomiska situation:


"Sverige betalar som nation väldigt mycket mindre pengar till sin idrott överhuvudtaget. Under många år har det pratats om att satsa på bredden för att vi rör på oss för lite. Men inte heller breddpengar finns i något överflöd. Istället är det enskilda sponsorer och initiativ som driver idrotten framåt. Är det verkligen så vi vill ha det? Är det rättvist och framgångsrikt?"


"Vi borde skämmas. Idrotten, med både SOK och RF, har under flera år varnat för den här utvecklingen. Men varje regering vi har tvekar, oavsett partifärg. Många politiker tycks tro att de stjärnor vi ser i de stora fotbollsligorna, eller på tennisbanorna, är detsamma som verkligheten. De spelarnas miljonintäkter skiljer sig alltså avsevärt från mer än hälften av de andra idrottarnas vardag".


Som idrottsälskare är det lätt att spontant nicka instämmande men ... vem ska betala? Giertta ger inte själv något svar men insinuerar att "staten" borde fixa detta, alltså skattebetalarna.

Jag är tveksam, mycket tveksam trots idrottsengagemanget. Det är knappast en prioriterad statlig åtgärd/angelägenhet i jämförelse med de enorma behoven inom sjukvård, skola, polisen osv.

Så toppidrotten och de enskilda elitidrotterna får vackert "gilla läget". Oavsett vad man sysslar med och är hängiven något är uppoffringar och försakelser en del av spelet. Det är något man väljer för att kunna göra något man brinner för. Så därför tycker jag inte att vi som nation "borde skämmas" eller vara generade.