lördag 29 juni 2024

Mysko …

Igår kväll nådde vi Karlshamn och laddade upp på stadens hamburgeri/pizzeria inför dagens orientering. Sprint av förlängd karaktär stod på programmet med Väggabadet som arena. 

Sprintorienteringens kännetecken/karaktär är enligt regelverket löpning i mycket hög fart i lättlöpta parker, på gator eller i skogar. Segrartiden ska vara 12-15 minuter, både för damer och herrar.

Inför dagens lopp kunde vi alltså inrikta oss på något längre banor än vad reglerna anger alltså löptider på så där 20-25 minuter. Så var det inte.






Banorna gick huvudsakligen i skogen, bushig sådan. Kontrollerna var generellt rejält nedstukna i bergsskrevor och dolda.

Vän av ordning undrar naturligtvis hur det kan bli så här; det var absolut inte löpning i mycket hög fart i lättlöpta parker, på gator eller i skogar.




Orienteringsförbundets byråkrater och regelskrivare producerar ständigt promemorier, anvisningar, föreskrifter och direktiv. Dessutom ställs krav på banläggare att man med jämna mellanrum måste uppdatera/förnya sin banläggarlicens.

Någonstans blir det uppenbarligen ändå fel. Läser och följer inte banläggare dokumenten och anvisningarna eller är det så att utbildarna sprider irrläror och driver egna agendor? 

Oavsett vilket så blev det ändå ordentligt fel denna dag i Karlshamn.

Efter målgång gavs en förklaring/tillrättaläggande av någon initierad; när kartor med så kallad sprintnorm används ska det kallas "sprint" oavsett hur terrängen är. Tillåt mig att tvivla ... det är något som måste kollas upp.


Men trots detta var det riktigt kul och en utmaning. Dock en stor misstanke/förmodan om att en kontroll inte var helt rätt placerad. Jag och flertalet andra fick inte ihop det, förlorade en hel del tid och rasade i resultatlistan. 


Efter loppet blev det skönt bad i bräckt vatten och sedan till boendet för att kolla in TV-sändningar. Det är mycket sport denna lördag!


Imorgon väntar långdistans och arrangören meddelar att det handlar om mycket detaljrik kustterräng, måttlig kupering med en del partier med stora höjdskillnader. Terrängen är omväxlande, storstammig bokskog, hällmarkspartier, tallskog, småskuren klippterräng vid kusten.

Men man vet aldrig ... ett öppet sinne krävs ... det blir kanske lättlöpt och enkel orientering ... 🤔🥴🤪