fredag 7 juni 2024

Stor mosse …

I många, många år har vi passerat genom Småland och sett skyltarna som hänvisar till mossen som är nationalpark. Idag var det äntligen läge för att kolla in detta område. Tidigare klubbkompisen Anna M. tipsade om bra utgångspunkter och vandringsleder för att verkligen få uppleva södra Sveriges största myrområde som till stora delar är ett orört högmosseområde. Vägen mellan Värnamo och Gnosjö skär rakt igenom nationalparken. Största delen av Store Mosse är högmosse, men här finns också skog, främst tallmoskog, sumpskog samt kärr. Vissa delar har även inslag av grov granskog.




Vi tillbringade tre timmar på spänger och bergsryggar som kallas rocknar. Tur hade vi med vädret, regnet hängde i luften men ute på myrmarken sken solen. Vi fascinerades av det stora området men också av alla de arbetstimmar som förmodligen lagts ner för att lägga ut spänger och passager av riktigt vattensjuka områden.




Under sen eftermiddag var målet Skara där vi övernattar under helgen. Tre sprinttävlingar står på programmet och under morgondagen ansluter barn och barnbarn.