tisdag 25 juni 2024

Oj, oj, oj …

Tufft, det är bara förnamnet om man ska recensera vandringen eller rättare sagt klättringen på och längs med Besseggen i Norge. Det var slitsamt och alla tendenser till höjdrädsla var man tvungen att förtränga. Vi gick ungefär 17 kilometer och det krävdes 1100 höjdmeter upp och lika många ner. Terrängen var stenig ... har knappast sett så mycket sten samlat på ett fjäll ... jobbigt att gå då man hela tiden var tvungen att ha koll på fotisättningen.



Men ... vi hade tur med vädret som var sanslöst vackert; kanonblå himmel, het sol och så gott som vindstilla. Vyerna och utsikterna var minst sagt magiska!
Känner efter denna tur så stor beundran och respekt för Madeleine och Gunilla ... wow vilken insats!



Vi började med att åka båt från Gjendesheim till Memurubu. Därifrån började det brant uppför och så fortsatte det:



Extra tufft var det de avslutande kilometrarna nerför. Lårmusklerna fick sig en rejäl ansträngningsdos. Det sved i båda Quadriceps femoris (de fyrhövdade lårmusklerna).

Vandringen/klättringen var tuffare än vi trodde både fysiskt och "mentalt". Vad gäller det senare ska man inte ha höjdskräck. Branterna i nära anslutning till leden stupar lodrätt sådär 300-400 meter. 



Alltså ... underskatta inte att ta dig an en av Norges allra populäraste vandringsleder! Men är du någorlunda tränad, har lite "pannben", vill utmana dig själv och få uppleva hänförande vyer så tveka inte! Du kommer att bli rik ... rik på upplevelser!