måndag 3 december 2018

Adventstid ...

Många är stakarna, stjärnorna och de blinkande kulörta ljusen som sprider stämning i så gott som varenda fönster under december. Lampförsäljarna gnuggar förmodligen händerna rejält nuförtiden då de flesta hushåll har ett antal uppsättningar av dessa adventsprydnader.
Kan minnas mina barndomsjular då hemmet bara hade en enda stjärna. En sådan där gul-orange-röd sak av grövre papp. Bodde då på södra halvklotet och elektricitet fanns inte. Det var stearinljus som gällde. Minns den ständiga skräcken/oron hos föräldragenerationen att stjärnan skulle ta eld. Alltså blev det bara korta stunder som den spred sitt ljus. 

Det var först när ytterligare några år passerats som jag förstod/lärde mig att den gul-orange-röda symboliserade Betlehemsstjärnan. Det var den stjärna som visade vägen för de tre vise männen till det nyfödda Jesusbarnet i stallets krubba. 
Undrar hur många som idag gör den kopplingen. Oavsett vilket så skapar de upplysta fönstren en känsla av lugn och harmoni och det känns alldeles speciellt skönt att inte behöva oroa sig för att elden ska få fäste.

Av alla ljusdekorationer som exponeras dessa decemberkvällar så är de gul-orange-röda de allra finaste. Barndomsupplevelsen har rotat sig stark!