måndag 10 december 2018

Strukturförändring ...

Just nu pågår ett utvecklingsarbete inom Svensk Idrott för att hitta alternativa sätt att fler ska få möjlighet att idrotta i förening, på olika sätt och så länge som möjligt. 

Inom idrottsrörelsen har modellen “triangel till rektangel” använts för att illustrera den vision som idrotten jobbar mot. Från en struktur där den aktiva perioden avtar i takt med att vi blir äldre till en verksamhet som är anpassad för fler.
Som orienterare upplever man att det redan är mer rektangel än triangel. Alltså att den aktiva perioden INTE avtar med stigande ålder. Men naturligtvis bör man fundera på hur tävlingsutbudet och upplägget kan anpassas för fler. 

Triangel- till rektangeltänkandet inriktar sig också på att de som bredd- och motionsidrottar utanför den organiserade idrotten idag ska känna sig välkomna i klubbar och föreningar. En god tanke men uppfattar det mera som ett "nödrop" från idrottsrörelsen som tappar medlemmar. 
Tror och anar att många idag inte vill motionera och idrotta inom ramen för en klubb. Man vill idrotta punkt slut och inte bli uppbunden med en massa göromål, åligganden och klubbarbete.
Tror därför att om den organiserade idrotten vill skaffa och behålla fler medlemmar så måste man förändra medlemskopplingen. Idag blir man medlem i en förening och man blir då ansluten till ett förbund som exempelvis Orienteringsförbundet. Ett framtida alternativ blir med all säkerhet möjligheten till medlemsskap i ett förbund utan att behöva tillhöra en klubb. Naturligtvis är man ändå berättigad att delta i aktiviteter, tävlingsutbud och vad det nu kan vara.