lördag 15 december 2018

Innebandy ...

Idag bevistades en seriematch i innebandy. Vänersborg, där äldste sonen finns med i ledarstaben, tog sin an Borås. Det blev en spännande och målrik match med sammantaget mer än 20 mål. Vänersborg vann med 13-10. 

Den egna kontakten med sporten fick jag i slutet av 60-talet. Vi var ett gäng som spelade inomhus med plastblad som sattes fast på skaften till avslagna hockeyklubbor av trä. Det gillades inte av vaktmästarna men faktum är att plastbladen var skonsamma mot golvet i Lilla Edets idrottshallar. 
Av en tillfällighet och genom någon kontakt fick jag nys om att man i USA hade specialtillverkade klubbor i plast. Beställde då ett paket med tiotalet klubbor från USA. Drar mig till minnes att det tog en evighet innan jag kunde hämta det avlånga paketet på posten. Det kostade en del men detta stod OK Gipen för. Plastklubborna användes i samband med klubbens fredagsträningar vintertid i Ströms skola.
Kvalitén var så där ... klubborna gick lätt sönder eftersom skaften var riktigt klena. Det gick åt en hel del svart isoleringsband för reparera dessa. Det gjordes även förstärkningsstavar som stoppades in i de ihåliga plastskaften.

Ett svenskt företag, Alhqvist Agentur AB i Mölndal, började importera klubbset och detta i samverkan med Korpen Sverige. Inom några år införskaffade skolor, fritidsgårdar och korpklubbar utrustning för innebandy. Utövare inom andra idrotter hade innebandy som del av uppvärmningen inför ordinarie träning. Dock betraktades innebandy inte som en sport utan mera som en kul och fartfylld aktivitet. 

Hade i början på 70-talet ett praktikjobb på Korpen Göteborg. Där jobbade en Bjarne Wäppling som konsulent. En stor entusiast som utformade grundläggande regler som spreds till Korpenkollegor runt om i landet. Innebandyn tog fart och om jag inte minns fel så började Bjarne jobba på Alhqvist Agentur AB. 



Först ut med någon form av seriespel lär vara Mölndalskorpen 1970 och Skånekorpen i Malmö 1971. Två av de första innebandyklubbarna var Mölnlycke FK och IK Lugi från Lund. Den första innebandyklubben i Västmanland Sala IBK i Sala grundades den 21 september 1979. Klubben blev senare initiativtagare till att organisera innebandy till ett eget innebandyförbund. Det var också i detta sammanhang som man införde större mål med målvakt och spel på större plan med nya regler.
Den 7 november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet då som en del av Svenska Landhockeyförbundet. I november 1985 blev man den 58:e medlemmen i Riksidrottsförbundet.

Har aldrig själv utövat innebandy i seriesammanhang och inte heller varit medlem eller ledare i en innebandyklubb. Dock har det blivit en hel del spel av motionskaraktär genom åren. Numera är det barn och barnbarn som jagar den håliga och ihåliga hårdplastbollen.