torsdag 20 december 2018

Tankesked ...

Hushållet har många prylar, riktigt många. Det är saker som genom åren införskaffats, fåtts, ärvts, hittats, gjorts, tilldelats, vunnits osv. Det är saker som blivit liggande eller förvarade i skåp eller lådor. Det är saker som inte dagligen används eller brukas. Men så dyker de upp ibland bara så där. Hittade en liten nött träslev med en träkula i skaftet. Nyfikenheten väcktes. Vad var detta ... åsså inskriptionen "Sök i allt blott själva kärnan" ?!?

Googlade på texten och fick även träff på bilder/foton. Uppfattade att det var en sked som tillbehör till en träskål där man skulle ha nötter under julhelgen. Tydligen var det ett vanligt bruksföremål under 1930-40-talet. Texten då ... jo det var uppenbarligen en strof hämtad från en dikt av K.V. Böttiger:





Kloka ord och tänkvärda strofer som både uppmanar och utmanar. De understryker vikten av att tänka till, reflektera och gå på djupet ... att inte låta sig bländas av det ytliga, det banala, det skenbara och det först uppenbara. 

Oj ... vilka reflektioner en nött och oansenlig träslev kan framkalla. Undrar vad nästa pryl är som kittlar nyfikenheten och väcker undringar och funderingar?