måndag 4 mars 2019

Beundran, stor sådan ...

Trots att det var fullt orienteringsfokus under söndagen fanns ändå tid och möjligheter att följa skidsporten via mobilen. Det handlade dels om Vasaloppet dels om avslutningstävlingen på VM i Seefeld. Stor beundran för aktörerna på båda platserna.



Vasaloppsåkarna fick slita riktigt hårt av alla rapporter att döma. Oj, vad jag beundrar alla dessa som sliter de nio milen mellan Sälen och Mora. Att man orkar fysiskt är en sak men framförallt psykiskt. Själv brukar jag bli uttråkad efter halvannan timma på längdskidorna. Tycker helt enkelt inte att det är roligt, inte ett dugg! Jag är ingen långtradare! Så därför hyllningar till alla som står ut med sitt stakande timma efter timma i mer eller mindre obefintliga spår.

Beundrar också världseliten på längdskidor. Oj, vilken hård och tuff träning de måste underkasta sig. Detta många gånger i besvärlig och omväxlande väderlek. Det är också så lätt att misslyckas när exemplvis vallningen inte fungerar trots att kroppen och fysiken är på topp. 
De svenska herrarna hade inga höjdardagar i Österrike. Eftermälet bland journalister, experter och de som förstår sig på är både hård, ifrågasättande men även av funderande karaktär; varför lyckas tjejerna så bra? Några givna svar finns inte men förslagen på åtgärder/agerande är många, ungefär i storleksordningen tretton på dussinet. Nu är det bara att hoppas att landslagsledningen inte panikagerar eftersom brådska och förnuft sällan går hand i hand.