måndag 11 mars 2019

Kontrastrikt ...

Under söndagsförmiddagen visade Halland upp en helt annan sida vad gäller vädret. Solsken, vindstilla och några plusgrader i jämförelse med ruskvädret dagen innan. Det var en kontrast! Kontrast var det också vad gäller tävlingsterrängen för långdistanstävlingen. Kraftig kupering, bitvis bushigt och mycket blött. Det var en kontrast i jämförelse med dagen innan då tävlingen avgjordes i fin och lättframkomlig granskog.



Det var lite färre deltagare i jämförelse med dagen innan. Detta kanske beroende på att många inte vill tävla mer än en gång varje helg. Dessutom är det ingen större hemlighet att flera föredrar medeldistans före långdistans.
Den oinvigde förstår att det självfallet är en skillnad i banlängd men den stora skillnaden är egentligen banornas karaktär. Medeldistansen har relativt sett fler kontroller och är svårare orienteringstekniskt. 
Tycker själv att medeldistansen är roligare, mera utmanande och ställer extra stora krav på orienteringsskickligheten samt kräver mycket fokus och koncentration. Dock är den inte lika fysiskt utmanande.

Tävlingssäsongen är nu igång men många väntar med debuten. Från den egna klubben är det bara en handfull som deltagit de två första tävlingshelgerna. Förståeligt med tanke på nyckfulla väderförhållanden och långa resor. Dock har det varit få om än inga mindre evenemang på hemmaplan. Lite märkligt då det under vintermånaderna regelbundet har arrangerats Vinterrace, Nattcuper och allt vad det heter. Har mars blivit en vilomånad för flertalet orienterare?