torsdag 14 mars 2019

Skidskytte ...

Det har varit några spännande tillfällen framför TV:n och koll på VM i skidskytte. Under alpina- och längdskidornas VM lärde jag mig att inte kolla på allt för- och eftersnack. Det blev bara för mycket av tyckanden, åsikter, synpunkter, konstateranden, snack, bla och blaha. Har därför konsekvent undvikit detta de senaste dagarna. Det räcker klart med "experternas" kommentarer under själva loppen.





Skidskyttarna är skickliga på att konstruera nya grenar bland annat genom olika lagkonstellationer. Singelmixedstafett introduceras nu i Östersund. 

Nu är inte skidskyttarna ensamma om detta. Även i orienteringssporten skapas nya varianter men det har inte alltid varit lätt.

Minns än i idag hur jag som förbundskapten tillsammans med några andra blev rejält "uppläxade" i samband med invigningen av VM i Gerardmer, Frankrike, 1987. Vi drev idén om att orienteringen skulle ha fler discipliner och förordade en kortdistans (motsvarande dagens medeldistans). Det internationella förbundet skrek "nej", "aldrig" och "sportens signum och grundtanke är långdistans, punkt slut!" Fyra år senare blev kortdistansen verklighet vid VM i dåvarande Tjeckoslovakien och sedan dess har det blivit ännu fler grenar.


Skidskytte-VM i Östersund bevakas intensivt av olika medier. Dock lär publiktillströmningen vara en besvikelse. Det har inte alls kommit så många åskådare som man räknade med eller hoppades på. Detta trots att tävlingarna genomförs sent på eftermiddagen under vardagarna.

Kan förstå det. Det är klart mera behagligt samt lättare att följa medaljkamperna via TV:n, på paddan eller i mobilen. Så är det även när det gäller orienteringsssporten. Minns när VM gick i Italien för några år sedan. Trots "parkettplats" ringde vi hem till sönerna som satt i TV-soffan på hemmaplan för att bli uppdaterade om passeringar vid radiokontroller, gps-uppföljning osv.


Det är alltid svårt att sia om framtiden men förmodligen kommer det bli ännu fler mästerskapsdiscipliner i de flesta idrotter och sannolikt ett tapp vad gäller åskådare/publik som följer evenemangen på plats.