fredag 15 mars 2019

Skolstrejk ...

Idag markerar många skolelever, påhejade av oss äldre, oron för framtidens klimat inspirerade av Greta Thunberg. Hon är en ung aktivist som genom sitt agerande utmanar och uppmanar! Det är inte bara bra, det är jättebra och jätteviktigt!
Dock är det en sak jag inte riktigt förstår. Man uppmanar denna dag till skolstrejk för miljöns skull. 

Varför har skolväsendet blivit en form av måltavla för klimathotet? Vad är det som skolan gör/agerar/hävdar och som man då genom skolstrejk ska markera sitt missnöje mot? 

Vad jag förstått råder det en stor enighet bland forskarna om att klimatförändringarna, och då särskilt den ökande temperaturen, främst beror på människans utsläpp av växthusgaser. Dessa stiger upp i atmosfären, håller kvar jordens värme och skapar den så kallade växthuseffekten. Det är bland annat våra transporter, maten vi äter och vår prylkonsumtion som är orsaken till enorma koldioxidutsläpp. 

En kraftfull manifestation/strejk/markering borde då ha sin udd riktat mot någon/några av de stora utsläpparna typ fordon ... köttproduktion ... prylkonsumtion. Alltså, att man denna dag promenerade eller cyklade till skolan och lät bli skolbussar och tackade nej till föräldrars bilskjuts ... att man skippade kötträtter i skolans bamba och naturligtvis också avstod besök i snabbmatsrestaurangerna ... att man inte köpte en ny tischa eller hörlurar eller överhuvudtaget någonting.

Oj, nu blev det genast jobbigt. Inte bara för skolelever utan för oss alla. Dock är jag fullständigt övertygad om att om man på allvar känner oro för klimatförändringarna är konsekvensen att man måste förändra, göra annorlunda och ytterst avstå från en (hel) del saker.