torsdag 24 november 2022

Ö-OL …

Några OL-vänner har det gångna veckan varit på ön Mauritius i Indiska oceanen och deltagit i en 3-dagarstävling. Vi fick också en inbjudan men avböjde dels för att det inte passade i tid dels för att vi tidigare varit där. 2009 var vi på de tre öarna Madagaskar, Reunion och Mauritius och naturligtvis var det orienteringstävlingar som stod på tapeten förutom sightseeing och bad. 

Letade fram en av kartorna för 13 år sedan och ser man på att samma område användes för en etapp för några dagar sedan. Vissa förändringar har skett men i stort är "Botanical Garden, Pamplemousses" densamma idag.




Återblicken triggade igång funderingar om vilka öar runt om i världen vi orienterat på. Då gäller det först att fundera på begreppet "ö" ... vad definierar en "ö" och när blir "ö" något annat typ fastland, alltså en inte helt lätt definitionsfråga. Dock sägs det att de fem största öarna i världen är Grönland, Nya Guinea, Borneo, Madagaskar och Baffinön. Nåväl en genomgång av kartpärmarna ger vid handen att bland annat följande öar har vi genom åren orienterat på:


Grönland, Madagaskar, Reunion, Mauritius, Maldiverna, Sri Lanka, Cypern, Sardinien, Sicilien, Korsika, Tasmanien, Barbados, S:t Lucia, Dominica, S:t Kitts, Bequia, Tobago, Madeira, Kuba, Irland, Jersey, Guernsey, Taiwan och Nya Zeeland (Nordön). Däremot ingen orientering på Galapagos som vi besökte 2011. 


Listan kan göras mycket längre om man exempelvis inbegriper öar i närområdet typ Tjörn, Orust, Hisingen, Torsö och Visingsö.