onsdag 16 november 2022

Tänk till …

Har hunnit avverka två nattorienteringar i början på denna vecka. Ett knappt 30-tal löpare deltog vid respektive evenemang huvudsakligen erfarna "natträvar". Noterade att yngre förmågor och nybörjare lyste med sin frånvaro. Rekryteringen till denna speciella disciplin är närmast obefintlig trots att den är spännande, utmanande och "kittlande" på många sätt.

Är helt övertygad om att fler skulle lockas om man på ett bättre sätt anpassade arrangemangen genom att välja terrängområden av enklare karaktär typ parker och bebyggelse. Föregångare är Boråsklubbarna som den gångna helgen arrangerade ett nattlöp med över 2000 startande huvudsakligen ungdomar.




Som framgår av kartklippet ovan har banläggarna undvikit sammanhängande stora skogsområden utan stigar eller öppna fält. Risken att hamna vilse är mer eller mindre obefintligt. Den här typen av "terräng" kräver inte heller att man behöver pannlampor som kostar skjortan.


Så förhoppningsvis finns det några proaktiva klubbar som inser att nyrekrytering är viktig om disciplinen nattorientering ska överleva.