söndag 25 juni 2023

Biljettköp …

Bevittnade idag en proffsig och tålmodig biljettkontrollant på tåget. En kvinna visade upp sin mobil med QR-kod men det visade sig snabbt vara en skärmbild av en tidigare biljett och naturligtvis ogiltig. 



Lugnt och sansat förklarade han läget medan hon suckade och hävdade att hennes "bror" köpt biljetten och hävdade att hon inte visste hur hon nu skulle göra.  Kontrollanten förklarade och beskrev lugnt och sakligt hur man skulle gå tillväga. Hon fick tid på sig och han drog vidare till nästa vagn för att kolla övriga passagerare. 
Noterade, rätt eller fel, att hon drog en lättnadens suck och tänkte kanske han-bryr-sig-inte-längre ... men han återkom. Med samma tålamod och tydlighet tydliggjorde han vad som gällde. Tonen blev nu lite vassare och efter en stund förstod kvinnan att nu var det allvar. 
Med några snabba handrörelser på mobilen fixade hon, uppenbarligen mycket vant, en biljett och jag såg konduktörens suck och ögonrullning. Gissar att det inte var första gången han var med om en liknande incident. 
Denna typ av fusk och försök att slippa betala tycks vara ständigt återkommande så biljettkontrollanterna har fått god träning därav det mycket proffsiga agerandet.