onsdag 14 juni 2023

Tankeställare …



Larmrapporter duggar tätt om att landets invånare rör sig mindre och får sämre kondition. Detta över tid när jämförelser görs med tidigare generationer. Nu märker jag inte detta i den kontext jag omges av. Den närmaste familjekretsen är mycket aktiv, likaså alla orienterarkompisar och naturligtvis alla kända och okända på gymmet. Därför undrar man emellanåt om det är så illa som larmrapporterna säger. Det är förmodligen sant även om det alltid är svårt att göra jämförelser mellan förr och nu.


Dock kan man se hur det som min generation kallar "vardagsmotion" har förändrats. Såg en sammanställning i lokaltidningen (GP) där detta exemplifierades:


- Man behöver inte ens gå till stationen för att ta tåget till jobbet, man jobbar på distans.

- Det står elsparkcyklar och dräller överallt, så att man kan färdas utan att behöva lyfta fötterna. 

- Städningen och trädgårdsarbetet sköter robotdammsugaren och den automatiska gräsklippningsmaskinen.

- Barnen skjutsas till skolan med bil. 

- Alla nybyggda hus har hiss. När en rulltrappa står trasig blir det ramaskri. 

- Man behöver inte gå utanför dörren för att handla. 

- E-handeln gör att det enkelt att sitta i soffan och klicka hem både veckans matkasse och nya kläder. 

- Man behöver inte gå ner till den lokala butiken för att hämta sitt paket då det levereras till dörren.

- Den som inte orkar laga mat kan lugnt sitta kvar i soffan och klicka hem middagen från hamburgerkedjan via en app. Sedan levereras maten av ett sönderstressat cykelbud. 


Listan kan säkert göras längre men sammantaget handlar det om att man/vi nuförtiden betalar någon annan för att utföra vardagsmotionen. Man tjänar tid och det blir bekvämare men uppenbarligen blir konsekvensen mindre rörelse och sämre kondition. På sikt är detta förödande säger de som förstår.


Gissar att det är lätt att omedvetet dras med i denna riktning och utveckling. Många av dessa saker underlättar naturligtvis och är en stor hjälp för olika individer med exempelvis handikapp och begränsad rörlighet. Men kanske är det så att vi i vår omsorg och omtanke gör det allt för svårt för människor i vår närhet genom att göra det allt för lätt för dem!