lördag 30 november 2019

Advent i antågande ...

Så är lördagen inne för upphängning av adventsstjärna och montering av andra ljuskällor för att markera att julen är i antågande.
Enligt historieboken började det hela någon gång under 1880-talet och det i Tyskland. Ett femtiotal år senare lär traditionen ha kommit till Sverige. Stjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan. Det var stjärnan som visade vägen för de österländska stjärntydarna (de tre vise männen) till det nyfödda barnet Jesus - i ett stalls krubba. 

Under uppväxtåren på södra halvklotet fanns både stjärna och adventsstake i hemmet. Har vaga minnen om att jag upplevde det som lite konstigt. Tända ljus och stjärna mitt i sommaren när det ofta var tokvarmt!?! Men mina föräldrar levandehöll den svenska traditionen trots att man var ganska ensamma om att markera julens ankomst på detta sätt.
När vi flyttade till Sverige var hänförelsen stor under jultiden med alla ljuskällor i fönster.
Därför har det i alla år inneburit att tid avsatts i månadsskiftet november-december för att plocka fram, damma av och sätta upp adventsprylar. Av alla dessa saker tillhör fortfarande den orange-röda stjärnan favoriten.