måndag 18 november 2019

Marginell förändring ...

Tävlingssäsongen i orientering är så gott som över. Blev idag påmind av en konkurrent att nästa år slipper vi dig i H65. Så är det. Nu har fem år avverkats och nästa år tas steget upp i H70. Oj, oj, oj. ... det är gammalt, riktigt gammalt minns jag att tankarna gick för ett antal decennier sedan. Klassbytet sker vid årsskiftet även om 70-årsinträdet sker några månader senare. Har aldrig riktigt förstått varför man inte byter klass samma dag som man fyller. Mycket märkligt men så är det inom orienteringsidrotten av någon outgrundlig anledning.

Dock lär det inte bli några dramatiska förändringar i jämförelse med de gångna fem åren. Banlängderna är i stort sett desamma. Det enda skillnaden är att banorna inte ska läggas i riktigt lika tuff, kuperad och svår terräng som tidigare. Detta enligt tävlingsreglerna men oftast är denna regelambition svår att omsätta i verkligheten. Så sammantaget blir det som tidigare, alltså ingen större skillnad och därför inte dramatiskt överhuvudtaget. Dock får man vänja sig vid att tävlingskartorna kommer att ligga i lådan/korgen med beteckningen H70.
Det som dock märks och förändras är att löpkapaciteten försämras år från år. Därför är det bara så genialt, så klokt och så genomtänkt med femårsintervallerna i tävlingssammanhang. 
Började mitt orienteringstävlande på hösten 1963 med Skol-DM vid Skatås i Göteborg. Det är nu 56 år sedan!