lördag 2 november 2019

Mmmmm ....

Har de senaste dagarna snappat upp tre händelser, oberoende av varandra, men som ändå har en form av gemensam nämnare:


- en tiggande kvinna satt utanför den tyska lågpriskedjan och tuggade i sig chips eller ostbågar eller var det cashewnötter. En äldre kvinna typ 60-70 år sådär passerade förbi, stannade upp och kom med en tillrättavisning; ät något nyttigt istället!


- i gångtunneln trixade en yngre tonåring med sin fotboll. En äldre kvinna typ 60-70 år sådär passerade förbi, stannade upp och kom med en tillrättavisning; spelar fotboll gör man på fotbollsplanen, inte här! 


- en hantverkare klättrade nerför stegen med en svart sopsäck som förmodligen innehöll byggnadsavfall eller liknande. En äldre kvinna typ 60-70 år sådär, stannade upp och kom med en tillrättavisning; ni börjar jobba alldeles för tidigt, vill faktiskt inte bli väckt redan klockan sju varje morgon!





Den gemensamma nämnaren var tillrättavisandet. Tänkte och undrade för mig själv om tillrättavisningarna överhuvudtaget kommer att ha någon effekt. Kommer det bli konsekvenser av orden eller försvinner de bara ut i luften och vidare till något svart hål i universum?


De egna funderingarna tonade ut, det var inte mycket att bry sig om. Men så av en händelse råkade lokalradion ha ett "barnuppfostringsinslag". En psykolog filosoferade över det här med tillrättavisningar. Intressant!!! Det är viktigt, tyckte hon ... men ska användas med försiktighet!

För många tillrättavisningar tenderar att bli "tjat" och tjat är det ingen som bryr sig om över tid oavsett om man är barn eller vuxen.

En annan negativ effekt är att tillrättavisande stup i kvarten fostrar till passivitet. Människor, oavsett barn eller vuxna blir likgiltiga och oföretagsamma. Orsaken till detta är rädsla och obehag; det är då bättre att inte göra något alls!


De tre refererade händelserna har ytterligare en gemensam nämnare; äldre kvinna typ 60-70 år. Nu råkar det ha varit så men tillrättavisningar har absolut inte med kön eller ålder att göra utan mera om en attityd och ett förhållningssätt att överdrivet banna, tukta och läxa upp!