tisdag 26 november 2019

Ebb i kassan ...

Så gott som dagligen kommer rapporter från olika kommunföreträdare att man ligger illa till ekonomiskt. Att en och annan kommun då och då hamnar i knipa är ju en sak men att så många samtidigt slår larm är märkligt och besynnerligt. Det verkar också som om man blivit tagen på sängen, kommunkassorna har tydligen sinat så plötsligt och så snabbt. Som skattebetalare och samhällsmedborgare undrar man naturligtvis vad som är i görningen. Det brukar inte vara helt tydligt om orsakerna och bakgrunden. Att slentrianmässigt hävda att omkostnaderna har ökat eller att utgifterna eskalerat håller inte som argument. 
Det märkliga är att larmrapporterna kommer när det fortfarande är högkonjunktur som råder. Vad ska hända om det blir sämre tider vilket en hel del så kallade experter och initierade siar om?

Någonstans måste det vara ett systemfel. Har kommunerna åtagit sig för stora uppgifter och utgifter. Har Svea Rike genom åren skapat ett lag- och regelsystem med påföljande kostnader som inte längre är möjliga och tillämpliga? Alltså, att den goda tanken med bidrag- och understödssystem då de inrättades inte längre håller. Förutsättningarna har förändrats, spelplanen ser annorlunda ut och tillvaron är inte längre densamma. 
Kan också ana att vissa kommuner klätt sig i alldeles för stor kostym. Man har investerat i stora anläggningar för olika ändamål. Man har övertaget konkursfärdiga verksamheter. Man har inte fokuserat och säkrat sina basuppgifter som kommun. Eller är det så att man helt enkelt inte är några hejare på att förutse och planera. Oavsett vilket så är nu tiden när räkningarna som uppenbarligen blivit avsevärt fler och större ska betalas.
Naturligtvis kommer protesterna bli många från olika målgrupper när inskränkningar görs. Beslutsfattarna har tuffa tider att vänta. Tuffa tider blir det också för enskilda kommuninvånare som kanske redan nu har det tufft.
Så småningom lär det komma rapporter och analyser från samhällsvetare och ekonomer som skärskådat kommunernas situation som den är just nu. Vad döljer sig bakom de drastiska larmrapporterna?