tisdag 5 november 2019

Man häpnar...

Har kollat serien Exit i statstelevisionen. Den lär bygga på intervjuer med unga stenrika norska entreprenör. Naturligtvis har sedan allt dramatiserats för att kunna bli en spännande och underhållande följetong. Man drar på munnen och ruskar då och då på huvudet över allt som verkar vara fiction, påhitt och fantasier. 

Men, men ... så läser man dagsavisorna och "flashen" som med jämna mellanrum landar i mobilen. Nyheter om finansmän (det är oftast män) som trixar, mixar och fixar med penningtransaktioner av olika slag. Det är påfallande ofta man rör sig i gråzoner och i lagstiftningens utmarker. Plötsligt blir man medveten om att verkligheten överträffar sagan eller dikten som i Exit-serien.
Den senaste i raden bland dessa "framgångsrika" och kreativa aktörer har kopplingar till fotbollsvärlden. Hans klubb har haft sanslösa framgångar, han har hyllats, han har fjäskats för och han har omgivits av dyrkande "wannabees". Redan från början har det inte kännts helt OK och en viss fadd smak har funnits där när nunan dykt på TV-skärmen eller löpsedlarna.
Just denna dag har han fällts i domstol efter ett omfattande utredningsarbete. Redogörelserna för bakgrunden, indicierna och omständigheterna överträffar fictioner, påhitt och fantasier. Man häpnar! Uttrycken det-är-bara-på-film eller bara-på-låtsas gäller knappast längre ...