onsdag 27 november 2019

Känslor som svallar...

Indignationen var stor. Upprördheten var påtaglig och var det inte tårar i de skånska stämbanden. Överhörde ett samtal mellan två fotbollsfans. Laget i deras hjärtan var Malmö FF. Föremålet för deras ilska stavades Zlatan. Den store sonen hade dissat MFF när han skulle satsa en del av sin förmögenhet på fotbollen. Istället valde han att köpa in sig i stockholmsklubben Hammarby. Det handlade, av herrarnas samtal att döma, om svek, trolöshet och förräderi. Det var tveklöst äkta indignation och upprördhet.

Känslorna som uttrycktes visar vilken stark kraft klubbkänsla är. Det är något riktigt djupt rotat som naturligtvis präglar tillvaron mer eller mindre hos ett fan.
Själv har jag ett mera distanserat förhållningssätt till det här med klubbkänsla. Visst är det kul när IFK Göteborg lyckas i Allsvenskan och när Frölunda gör mål på hockeyrinken men inte så mycket mer.
Samma något avmätta och reserverade känsla finns också vad gäller medlemsskapet i orienteringssammanhang. Medlemsskapet är i första hand baserat utifrån praktiska grunder. För att tävlingsorientera måste man enligt regelverket tillhöra en registrerad och ansluten förening. Vidare är det bra med en klubb på näravstånd, det blir enklare och lättare med en tillgång till träningsmöjligheter etc. 

Så om jag ska bli indignerad och verkligen upprörd får det handla om andra saker än det som är förknippat med klubbkänsla - vad det nu är!?!