söndag 16 februari 2020

Inte så lätt ...

Floden av fördömanden är minst sagt stor efter att en tidigare dopingavstängd var tillbaka i spåren och sköt hem ett guld på skidskytte-VM. Indignationen, upprördheten och vreden framförs av både hög och låg och både här och där. Det inträffade är något som inte gillas!

Pekpinnen blir extra lång och avskyn likaså när det är en icke-svensk som åkt dit. Tonläget och attityden är något annorlunda när det är någon från Moder Svea. Har själv ett sådant exempel som jag fortfarande störs av trots att det hela inträffade för dryga tre decennier sedan. 




Vid OS i Los Angeles 1984 åkte den svenska brottaren Tomas Johansson dit efter att ha knaprat i sig anabola steroider. Han blev avstängd i 18 månader men kom tillbaka och vann VM-guld 1986. För detta belönades han med Sveriges finaste utmärkelse - Dagbladsguldet!  Men inte bara det. Svenska folket utsåg honom också till att få Jerringpriset. Även kungahuset belönade honom genom att han tilldelades Victoria-stipendiet 1987.

Statstelevisionen har också överseende och en förlåtande inställning till hans dopingbrott. Han deltog i den andra säsongen av TV-programmet Mästarnas mästare i SVT, och gick till final, där han kom på andra plats. Han deltog även i jubileumssäsongen 2018.


Det är inte helt lätt att vara konsekvent, principfast och logisk!