lördag 1 februari 2020

En kvarnsten ...

Vänersborg har inte särskilt mycket att stoltsera med. Men en sak har man, världens dyraste bandyarena. Den kostade omkring 300 miljoner kronor när den uppfördes för dryga tio år sedan. Ett herostratiskt belopp i sammanhanget!

Dra mig till minnes att hela processen från idé och tanke till byggstart gick otroligt snabbt. Det var den dåvarande sossemajoriteten som drev på och skyndade på. Belackare fanns men deras röster och uppmaningar om besinning och sakta i backarna nonchalerades fullständigt. 

Sedan betongschabraket väl kom på plats har det enbart varit förknippat med elände och problem. I ett tidigt skede blåste taket av och sedan dess har man inte fått ordning på det hela. Anläggningen utlovades bli en multiarena med plats för inte bara bandymatcher utan också för konserter och andra evenemang. Så blev det inte eller rättare sagt det gick inte. Iskyla och läckande tak omöjliggör detta.


Radio Väst har den senaste veckan fokuserat på arenan och "mullvadat" bland protokoll, handlingar och ekonomiska sammanställningar. Det har inte varit någon trevlig läsning för skattebetalarna. Anläggningen slukar oerhörda summor varje månad. Hittills har det gått åt en kvarts miljard att driva anläggningen. Det betyder att närmare två miljoner går åt varje månad för att hålla anläggningen vid liv. Parallellt har sektorer som skola, vård och omsorg fått göra stora nedskärningar och inskränkningar. De som ursprungligen var ansvariga och pådrivande har för länge sedan sjappat. Det är illa, mycket illa!




Som lök på laxen har man denna vinter fått allt mer problem med ännu fler läckor i taket. Det åtgärdas genom att hinkar sätts ut för att samla in vattenmassorna. Att lägga ett nytt tak är inte politiskt möjligt enligt kommunledningen. I dagsläget finns inga åtgärdsplaner enligt Radio Väst. 

Dessutom går det riktigt illa för bandysporten som egentligen skulle få så fina förutsättningar genom tillkomsten av arenan. Det som skulle bli en stolthet för regionhuvudstaden har blivit en kvarnsten runt halsen - en dyr sådan!