torsdag 6 februari 2020

Knappast motion ...

Dagens snackis på väg till start för veteranorienteringen med Sävedalens AIK som arrangör var av lite filosofisk och existentiell karaktär. Utgångspunkten var varför man åker långa sträckor för att tävla på Veteranrace vecka efter vecka ... vill man ha motion kan man ju egentligen få det på hemmaplan.



Samtalet kan egentligen sammanfattas med nedanstående två repliker från en ärrad kämpe:

- Jag springer inte orienteringstävlingar för att få motion. Motion får jag på annat sätt ... genom att gå i trapporna upp till lägenheten ... när det städas och fönstren putsas ... när jag går till vårdcentralen istället för att ta bussen då jag ska hämta recept för starkare värktabletter så att inte knät smärtar så förbannat när jag tävlar. Så är det!

- Jag tävlar för att det känns så gött ... att få ta i och svettas så mycket man kan ... att kämpa och slå sig genom bush och ris ... att ta en fajt mot kompisar ... att utmana sig själv ... att tvingas tänka klart när man är spytrött och mjölksyran känns mer och mer ... allt detta är bara så gött, det är därför jag tävlar!

På vägen hem satt jag där i min ensamhet i bilen. Hustrun föredrog denna dag att vara bingovärdinna på svärmors äldreboende. Från bilens högtalare hördes en av musikfavoriterna; Queen med Freddie Mercury. Då njuter man! 
Funderade över vad jag snappat upp på väg till start några timmar tidigare. Uppenbarligen handlar veteranorienterares hängivenhet om något mer än att bara "motionera" och andas frisk luft. 
Väl hemma söker jag och googlar efter forskningsrapporter och studier kring tävlingsfenomenet bland äldre. Många träffar och bland annat en rapport under rubriken "Idrottens samhällsnytta - en vetenskaplig översikt av idrottsrörelsens mervärden för individ och samhälle". Några axplock och konstateranden som görs:

- Äldre som deltar i tävlingsidrott anger bättre hälsa, livskvalitet och en mer hälsosam livsstil jämfört med jämnåriga äldre som inte idrottar (Walsh, 2014; Climstein, Walsh, Debeliso, Heazlewood, Sevene, & Adams, 2016). 

- Äldre får också betydande effekter av högintensiv fysisk aktivitet (Power m.fl., 2016; Unhjem, Nygard, van den Hoven, Sidhu, Hoff, & Wang, 2016), och det verkar aldrig vara för sent att börja med sådan aktivitet (Matelot m.fl., 2016). 

- Högintensiv fysisk aktivitet och att idrotta anses vara de viktigaste faktorerna för att motverka nedsatt fysisk förmåga med åldrande (Lepers & Stapley, 2016). 

- Samtidigt har idrotten traditionellt fokuserat lite på att inkludera vuxna och äldre individer som tidigare i livet slutade med idrott eller som aldrig började med idrott under uppväxtåren (Cobley, Baker, Wattie, & McKenna, 2009).


Daglig motion typ promenera, gå i trappor och klippa gräsmatta är naturligtvis bra för alla men tävlingsidrott och högintensiv fysisk aktivitet ger ännu fler pluseffekter. Skogssporten är suverän på att erbjuda både och. Motionsorienterare kan välja "Hitta ut", Preo eller promenadbanan på Veterantävlingar. För tävlingsorienterarna oavsett ålder är utbudet bara så stort ... och då handlar det inte i första hand om att få motion!