söndag 9 februari 2020

Se upp ...

Två svenska elitidrottare har torskat i dopingtester. Nu ska man avvakta ytterligare procedurer innan domen med eventuella avstängningar faller. Innan dess bör man vara försiktig med hätska utfall och fördömanden. Dock kan man konstatera att arbetet mot doping ändå är vitalt och man är på alerten.




Slås emellanåt av tanken att man som aktiv idrottare måste vara mycket försiktig med vad man stoppar i sig eller vilken dryck man sväljer. På gymmet är det ett evigt skakande på vattenflaskor uppblandade med diverse olika pulver. Har förstått att det huvudsakligen handlar om proteiner av olika slag. Forskare och dietister är vankelmodiga vad gäller nyttan men placebo-effekten ska man inte förakta.


Brukar ibland fråga gymmande "klubbmedlemmar" vad man hoppas uppnå och vad de olikfärgade substanserna består av. Svaren varierar och man brukar peka på innehållsförteckningen. Dessa är i regel långa med många kryptiska begrepp. Här hjälper det inte att ha haft godkänt på gymnasiets kemikurs inte! Är det någon som egentligen kan ha koll på allt och framförallt om det är några medel som finns i gränslandet till dopingklassade substanser?

Det stora flertalet som besöker gymmet är sannolikt inte tävlingsidrottare utan gymmar enbart med siktet inställt på att bli mer eller mindre tränade. Då bryr man sig inte.


Dock bör man som tävlingsidrottare vara mycket uppmärksam och jag kan förstå om någon av misstag får i sig det ena eller det andra. Men "förståelse" är inget som i dopingfall betraktas  som ett argument eller en förmildrande omständighet.