tisdag 11 februari 2020

Lättnad ...

Igår kväll dammades en av ordförandeklubborna av. Har genom åren samlat på mig ett antal som jag av någon anledning fått. Genom åren har jag lett många årsmöten och liknande tillställningar i både större som mindre sammanhang. Dock trappade jag ner rejält när pensionsåldern var en realitet. Har alltid tyckt och anser fortfarande att gamlingar inte ska styra och ställa eller leda och dirigera i organisatoriska sammanhang. Man ska abdikera när man är 65-70 sådär. Däremot ska man finnas till hands, hjälpa och stötta samt bidra med erfarenhet och vishet 😉.




Igår kväll gjordes ett undantag. Den egna klubben hade årsmöte. Blev tillfrågad för någon vecka sedan ifall man fick föreslå mig att leda mötet. Efter lite tvekan och avvaktan blev svaret OK.

Den avgående styrelsen hade gjort bra förberedelser. Det var ordning och reda. Formaliafrågorna blev snabbt överstökade. Lite mera tid tog det att bearbeta förslaget till nya stadgar. Dock handlade det inte om några stora principella frågeställningar utan små detaljer.

Kvällens heta punkt var den motion som lämnats in. Detta med ett yrkande om att rejält höja avgifter i klubben. Det handlade om en i sammanhanget minst sagt dramatisk kostnadsökning för tävlingsorienterande medlemmar. Bevekelsegrunden var att skapa "rättvisa". Oftast görs avgiftshöjningar när klubbkassan sinar men det var inte skälet. Klubbens ekonomi är god. Detta tack vare tusentals timmar av hängivet och ideellt arbete vid bland annat Vårruset och andra arrangemang.


Min tvekan att ställa upp som mötesordförande berodde bland annat på denna motion. Man kan inte och ska inte driva egna frågor och teser som mötesledare. Har dock alltid varit mycket tveksam till att öka och höja kostnader för idrottsliga aktiviteter speciellt när inte ekonomiska realiteter kräver det. Avsåg därför att agera för ett avslag av motionen. 


För egen del skulle en kostnadshöjning inte ha någon som helst betydelse. Orientering tillhör definitivt inte den aktivitet/avgift som nedprioriteras i den privata ekonomin!

Genom åren har jag dock alltför många gånger sett vilka konsekvenser kostnadshöjningar leder till: rejält minskat ideellt engagemang och kraftigt minskat tävlingsdeltagande! En dödstöt och ett dråpslag för en klubb helt enkelt. 


Styrelsen kom dock med moteld med en väl genomtänkt och offensiv strategi där värnandet om den ideella kraften och vikten av livlig tävlingsverksamhet var ledstjärnorna. När det var dags för beslut avslogs motionen och det med besked. 




Idag känner jag stor lättnad och tillfredsställelse. Det hade varit djupt tragiskt för orienteringssporten och för Vänersborgs SK ifall motionen bifallits.