torsdag 13 augusti 2020

Ansvar och respekt ...

Denna soliga och varma torsdag bar det iväg till den lilla orten Larv på slättlandet i Skaraborg. Västergötlands veteranorientering bjöd på fem olika banor i huvudsakligen flack terräng. Hyggena var många men också partier med enormt härlig skog utan hindrande undervegetation. Närmare 150 "vets" från distriktet mötte upp.

Svenska Orienteringsförbundet har i sina råd och anvisningar i coronatider anbefallt och uppmanat landets klubbar att inte arrangera för generationen 70+. Men runt om i landet arrangeras ändå dessa evenemang. Dumdristigt och obetänksamt tycker en del. Inga problem tycker andra om man bara följer basrekommendationerna att inte delta om man känner sig krasslig, att undvika trängsel och nära kontakt med andra och att hålla minst två meters distans i alla lägen.



Var naturligtvis nyfiken på hur detta skulle fungera idag. Redan i förväg var en uppdelning i startgrupper gjord från 09.00 till 13.00. I övrigt hade arrangörerna säkrat att ingen trängsel eller närkontakt behövde uppstå. Vid startplatsen såg jag två andra löpare. I skogen på den långa banan såg jag överhuvudtaget inte en enda människa förrän den sista kilometern men avståndet var långt till dessa. När mållinjen passerades var jag helt ensam. Väntade in Gunilla innan vi gick till utstämplingen. Ingen kö ... ingen trängsel ... inte en tillstymmelse till närkontakt. Ombyte utomhus runt fotbollsplanerna men ingen dusch. Några hej och ordväxlingar till förbipasserande bekanta. Resultatkoll fick anstå för stunden, bara att vänta till eftermiddagen och då kolla av mobilen. Hemresa!


Konklusionen och slutsatsen måste bli att dagens arrangörer och deltagarna verkligen tog ett gemensamt ansvar för att undvika smittorisk samt respekterade och levde upp till de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten fastslagit.