torsdag 20 augusti 2020

Indignation ...

Denna förmiddag ställdes färden österut. Veteranorientering med Västgötaklubbarna stod på programmet. Start och mål var förlagt till "Stumpebo" där OL-vännerna Bengt och Birgitta huserar. Vi hade tilldelats sen start utifrån de restriktioner som gäller i Coronatider. Solen gassade på och det var behaglig sommarvärme. Terrängen var huvudsakligen flack men bitvis mer svårorienterad än man kanske trodde.





Överhörde på avstånd efter loppet samtal/diskussioner/reflektioner av indignerad karaktär. Ilskan och upprördheten hade Orienteringsförbundet som måltavla. Det gällde beslutet om att inte ha några klasser för 70+ på tävlingar samt rådet/uppmaningen om att nämnda kategori överhuvudtaget inte ska vara med eller komma på tävlingar. Indignationen bottnade i att man inte förstod/begrep/hajade varför denna åldersgrupp skulle utestängas. Ur floden av inlägg uppsnappades bland annat följande:


- Varför ska vi stoppas ... det är inte vi som är smittspridare!

- Porta i första hand 19 till 39-åringar, stockholmare och norrmän ( vad gällde den sistnämnda kategorin var det någon som hade upplevt att "en norsk meter är ungefär 10 cm i Sverige". Detta i en kö till Systembolaget nära gränsen till Norge).

- Är det någon annan aktivitet än orientering som lever upp till påbuden: var utomhus, håll avstånd och undvik trängsel?


Ja, så förflöt samtalet och när det blev uppbrott hördes en sista replik; nu ska jag hem och anmäla mig till tävling nästa helg ... i 65-klassen!