lördag 22 augusti 2020

Märkligt ...

Lyssnade igår på presskonferensen där ministrarna Amanda Lind och Mikael Damberg redogjorde för eventuella lättnader vad gäller restriktioner inom idrotten och kulturlivet. Nu var inte beskeden som jag uppfattade det särskilt tydliga och klargörande. Egentligen meddelade de två ministrarna bara att ett besked kommer så småningom.





Dock tycks det vara så att regeringen mer tittar på ekonomiska konsekvenser för olika intressegrupper än att bedöma faktiska smittorisker. Det skrämmer! Lättnader ska göras vad gäller exempelvis publik vid fotbollsmatcher och konserter. Dock flaggas det inte om några som helst lättnader vad gäller aktiviteter kopplade till motion och idrott utomhus. 


Vad gäller skogssporten verkar det som om Riksidrottsförbundet inte lyckats beskriva och förklara för regeringsrepresentanterna hur en vanlig orienteringstävling kan fungera; typ att det är en utomhusaktivitet utspritt på stora arealer, utspridda starttider, individuell start, flera startplatser, flera målplatser, flera utläsningsenheter och samlingsplatser utan servering, dusch, resultattavlor etc. Risken för trängsel, närhet och att inte kunna hålla avstånd är i princip undanröjt.

Att det blivit på det här sättet kan bero på att man huvudsakligen pratat om O-Ringen, 10-mila och 25-manna och tonat ner de vanliga tävlingarna som utgör fundamentet i verksamheten.


Anar också att den lagstiftning vi har inte ligger i linje med olika typer av folksamlingar och aktiviteter. Då blir det naturligtvis lite tokigt med 50-personersregeln. Den är sannolikt bra och genomtänkt men den borde tillämpas så att den handlar om hur många som i praktiken riskerar trängsel och är nära varandra. Gissar att de allra flesta, experter eller inte, knappast tror på smittspridning i den stora djupa skogen.  Men längs ett målupplopp fullt med människor är risken naturligtvis mera påtaglig.


Senare under dagen kom Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson med nedanstående uttalande - bra, mycket bra!


- Det går inte att jämföra en inomhussport med begränsad arena med en orienteringstävling där arenan består av flera hektar skog. Dagens besked från regeringen var positivt för stora delar av idrottsrörelsen, men tyvärr ligger fokus på publik, pengar och underhållning snarare än på deltagare och folkhälsa. Jag tycker att den enskilde motionären tappas fullständigt bort i den här processen, vilket är oerhört allvarligt. Nu hoppas jag att regeringen snabbt tänker ett varv till och ser tankevurpan i det här förslaget.


Det är naturligtvis en fara när det finns regler som människor inte förstår, som är ologiska och som ligger bortanför "sunt förnuft". Det kan leda till att man inte bryr sig överhuvudtaget och den attityden kan sprida sig till det som verkligen är viktigt.