lördag 1 augusti 2020

Upplevelser på hoj ...

Åter en dag på cykelsadeln med barn och barnbarn samt svåger och svärgerska. Denna gång på kontrolljakt söder om Vårgårda. Orten bjöd på sommarhärligt väder med sol, blå himmel, vindstilla och grader över 20. Bättre omständigheter kan man knappast önska sig.




Som vanligt passerades ställen med speciellt innehåll. Tånga Hed var platsen för flera meningslösa så kallade rep-möten som värnpliktig. Hur jag än anstränger mig kan jag inte påminna mig om något vettigt eller meningsfullt som utfördes under dessa många veckor på övningsfältet.





Vi passerade förbi Pjukestenen i Siene. Det finns två sägner om denna. Enligt den ena ska stenen vara rest över drottning Sigrid Storråda som levde på den tid då det fanns många konungar i Sverige. Den beryktade drottningen skall ha dött på sin gård i Siene vid 87 års ålder. Det sägs att det var sonen Edmund som reste stenen. 

Enligt den andra sägnen sägs en konung Sigismund ligga begraven här.

Vi hedrade i alla fall Sigrid eller om det nu var Sigismund med vår närvaro och en fikastund.


Ett stopp gjordes också vid den speciella milstenen där bokstäverna uppenbarligen blev lite för stora och något för många när de ristades in. 


Turen avslutades med bad i Kvinnestadssjön. Där finns rester efter en borg där utgrävningar gjorts och man har bland annat funnit silvermynt från Magnus Erikssons regeringstid 1319-1364. Eventuellt kan också ett nunnekloster funnits strax intill.

Man får sig verkligen ett och annat till livs när man cykelorienterar!